Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη: Kate Leiper



Η Kate Leiper είναι καλλιτέχνης και εικονογράφος που έχει βάση της το Εδιμβούργο. Η δουλειά της έχει προβληθεί από το Λονδίνο μέχρι τον βορρά της Σκοτίας. Έχει εμπνευστεί από τη σκοτσέζικη παράδοση, τα παραμύθια της μακρινής Ανατολής, τον Σαίξπηρ, ακόμη και τους στίχους του Noel Coward. Οι εικόνες της, πλούσιες σε συναίσθημα και λεπτομέρεια, δίνουν ζωή σε ιστορίες και παραμύθια.

The Lucky Catch
Θα ήθελες να μας πεις λίγα πράγματα για τη ζωή σου; Πότε ξεκίνησες να ζωγραφίζεις; Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την εικονογράφηση;  

Μεγάλωσα σε ένα χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Σκοτίας και από μικρό παιδί αγαπούσα τη ζωγραφική. Σπούδασα τέχνη στο σχολείο και ύστερα πήγα στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμπερντήν, όπου ειδικεύτηκα στη χαρακτική. Όσο ήμουν φοιτήτρια, άρχισα να ενδιαφέρομαι για το πώς μια αφήγηση μπορεί μετατραπεί σε εικόνα, και συχνά αναζητούσα ιστορίες, μύθους και θρύλους για να εμπνευστώ. Τελειώνοντας τη σχολή, συνέχισα στον ίδιο δρόμο κι αυτό με οδήγησε αβίαστα στην εικονογράφηση. 

Με τι είδους εικονογραφήσεις έχεις ασχοληθεί; Θα ήθελες να μοιραστείς κάποια ξεχωριστή εμπειρία σου στην εικονογράφηση ενός βιβλίου; 

Χαίρομαι να εικονογραφώ κάθε είδους ιστορία, αν και τα έργα που εκδίδονται συνήθως είναι παραμύθια και παραδόσεις. Για μένα κάθε εικονογραφικό πρότζεκτ αποτελεί μοναδική εμπειρία που απαιτεί έρευνα και σχεδιασμό και κάθε φορά αποκαλύπτει μια νέα πρόκληση, με την οποία πρέπει να αναμετρηθείς

Geese with coifs of rabbit skin
Υπάρχει κάποιο κείμενο, βιβλίο, παραμύθι, τραγούδι που θα ήθελες να εικονογραφήσεις και δεν το έχεις κάνει ακόμη; 

Οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, γιατί είναι μια συναρπαστική ιστορία με φανταστικές εικόνες.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείς όταν εικονογραφείς ένα βιβλίο; Τι υλικά χρησιμοποιείς συνήθως; 

Όταν ζωγραφίζω, περνώ αρκετώ χρόνο κάνοντας έρευνα και σχεδιάζοντας προτού ξεκινήσω το τελικό έργο.  Δουλεύω κυρίως με κηρομπογιές και χρησιμοποιώ περιστασιακά νερομπογιές ή μελάνι για το φόντο.  

Υπάρχει κάποια στιγμή της ημέρας που προτιμάς να εργάζεσαι; Ζωγραφίζεις πάντα στο σπίτι; 

Είμαι σίγουρα πρωινός τύπος και δουλεύω στο ατελιέ μου, λίγα μόλις λεπτά από το σπίτι μου. 

Τι υπάρχει στο γραφείο σου αυτή τη στιγμή; 

Ένα παλιό συρτάρι κουζίνας γεμάτο με ξυλομπογιές και ένα μαχαίρι Stanley για να τις ακονίζω. 

Hero's Vigil
Ετοιμάζεις κάτι αυτόν τον καιρό; 

Αυτή τη στιγμή δουλεύω για έναν πελάτη στη Γερμανία. 

Η εικονογράφηση είναι για σένα επάγγελμα ή χόμπι; Στη χώρα σου υπάρχει δυνατότητα βιοπορισμού από την εικονογράφηση; 

Από τη στιγμή που δουλεύω φουλ τάιμ, απογεύματα και Σαββατοκύριακα, είναι σίγουρα επάγγελμα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια και μέχρι πρόσφατα, είχα πάντοτε μια παρτ τάιμ απασχόληση για να συμπληρώνω το εισόδημά μου. Οπότε, παρόλο που τώρα ζω από την εικονογράφηση, έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά για να το καταφέρω. 

The Proud Ram
Από ποιους εικονογράφους (κλασικούς ή σύγχρονους) έχεις εμπνευστεί; 

Από την Lizbeth Zwerger,  τον Maxfield Parrish, τον Edmund Dulac, τον Arthur Rackham, τον Piero della Francesca, τον Giotto, την Helen Ward, τους Olga and Andrej Dugin, την Rebecca Dautremer, την Jackie Morris, τον Jon Bauer.

Η εικόνα διαμορφώνει τη φαντασία. Όταν ζωγραφίζεις, σκέφτεσαι ότι οι εικόνες θα ζωντανέψουν στη φαντασία των παιδιών;

Όταν δουλεύω σε μια εικονογράφηση, δεν σκέφτομαι πώς θα φανεί στη φαντασία του θεατή, από τη στιγμή που αυτό δεν μπορώ να το ελέγξω. Αντ' αυτού,  επικεντρώνομαι στο πως οι εικόνες θα συνοδεύσουν το κείμενο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αναπαριστούν, αλλά να ενισχύουν την αφήγηση. 

Τι σχέση έχει ένας εικονογράφος με την παιδικότητα; Πόσο καθορίζουν τη δουλειά του οι παιδικές του αναμνήσεις; 


Δεν πιστεύω ότι η εικονογράφηση απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά. Μάλιστα, το βρίσκω λυπηρό που από μια ηλικία και μετά τα βιβλία μας δεν έχουν εικόνες. Από την εμπειρία μου, οι ενήλικες χαίρονται να βλέπουν εικόνες όταν διαβάζουν όσο και τα παιδιά. Επομένως δεν σκέφτομαι τα παιδικά μου χρόνια όταν ζωγραφίζω. Περισσότερο επικεντρώνομαι στο πώς μπορεί η εικόνα να υπογραμμίσει αυτό που αναφέρεται στο κείμενο. 

Bustopher Jones
Στη χώρα σου υπάρχει μεγάλη παράδοση προφορικής αφήγησης. Σήμερα τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες, τις διαβάζουν. Πιστεύεις ότι σ' αυτή την περίπτωση μπορεί ένα εικονογραφημένο βιβλίο να περιορίζει τη φαντασία τους;

Δεν θα συμφωνούσα με την άποψη ότι τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες -ιστορίες πριν από τον ύπνο, audio books, ιστορίες που διαβάζονται στην τάξη κλπ. είναι πολύ συνηθισμένα εδώ. 

Πολύ συχνά ζωγραφίζεις ζώα. Ποια είναι η σχέση σου μαζί τους; Είναι εύκολο να τους δώσεις μια έκφραση, ένα συναίσθημα ώστε να αποτελέσουν χαρακτήρες της ιστορίας; 

Αγαπώ τα ζώα και νομίζω ότι προσφέρονται για να συνοψίσεις μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως γίνεται και στους Μύθους του Αισώπου. Για παράδειγμα, η αλεπού είναι πονηρή, το λιοντάρι είναι γενναίο κλπ. Νομίζω πως είναι στη φύση του ανθρώπου να δίνει ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα πλάσματα που τον περιβάλλουν. 

Φαίνεται πως γοητεύεσαι πολύ από τη φύση, την άγρια ζωή. Πιστεύεις ότι αυτό το ένστικτο βρίσκεται μέσα στον καθέναν μας; 

Δεν έχω ιδέα...
*** 

[1] Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Kate, ρίξτε μια ματιά εδώ.
[2] Δείτε κι αυτό!


 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου