Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Εξώφυλλα #21: Dick Bruna II - Τα παιδικά


Όλα τα εξώφυλλα των παιδικών βιβλίων που σχεδίασε ο Dick Bruna είχαν παρόμοια αισθητική και φιλοσοφία. Τη συναντήσαμε, άλλωστε, και στη Miffy. Πρώτο του βιβλίο ήταν το "Μήλο", που εκδόθηκε το 1953. Η Miffy ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα. 
 



















Από τα τέλη της δεκαετίας του '50, καθιέρωσε το τετράγωνο σχήμα σε όλα του τα βιβλία. Πίστευε ότι ήταν καταλληλότερο για παιδιά και θα μπορούσε να κάνει το βιβλίο πιο εύχρηστο για τα παιδικά χεράκια. 



Οι διαστάσεις για κάθε βιβλίο ήταν ίδιες: 16x16cm. Στη δεξιά πλευρά υπήρχε πάντοτε μια εικόνα, που καταλάμβανε όλη τη σελίδα, και στην αριστερή ένα κείμενο που δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις σειρές.


Στα χρώματα αντιπαθούσε την ποικιλία. Χρησιμοποιούσε μόνο τα τέσσερα βασικά (άσπρο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και το πράσινο. Έτσι, ένα παιδάκι θα μπορούσε να αναγνωρίσει ένα από τα βιβλία της αγαπημένης του σειράς από μακριά. 


Το κείμενο ήταν πολύ απλό, κάποιες φορές είχε ομοιοκαταληξίες, και έναν ρυθμό που θα βοηθούσε τον ενήλικα στην ανάγνωση, αλλά και το παιδί στο να απομνημονεύσει κομματάκια της ιστορίας.  Ακόμα και η γραμματοσειρά δεν παρουσίαζε ιδιαιτερότητες. Ένα απλό "sans serif", χωρίς καμπύλες και κυματισμούς, ξεκούραστο για το μάτι, ταιριαστό με τα χρώματα και τα σχέδια.

 

O Bruna θεωρούσε πολύ σημαντικό να αιχμαλωτίζεται το βλέμμα του μικρού παιδιού από ένα πρόσωπο απλό, χαμογελαστό και φιλικό, γύρω από το οποίο θα υπήρχε πολύς λευκός χώρος. Μια εικόνα που δεν δημιουργεί ερωτηματικά, δεν τρομάζει, αλλά και δεν δεσμεύει τη σκέψη. Γι' αυτό το λόγο, ποτέ δεν ζωγράφισε κανέναν χαρακτήρα προφίλ. Οι μικροί του ήρωες -παιδιά, ζώα, φρούτα και λαχανικά- κοιτούν πάντοτε τον αναγνώστη κατά πρόσωπο και, συνήθως, του χαμογελούν. 

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου