Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

"Ανεμοδαρμένα ύψη"


Βλέπω στον ύπνο μου πως δίνω εξετάσεις για να μπω στην Κρατική Σχολή Κλασικού Χορού.  Δε φοράω τη στολή του μπαλέτου μα ένα ριχτό φουστάνι, ξεχνώ να βάλω καλσόν, οι πουέντ δεν είναι κουφετί αλλά κατακόκκινες, αντί για Τσαϊκόφσκι χορεύω το Wuthering Heights της Κέιτ Μπους και παρακαλώ τον Χίθκλιφ να γυρίσει. Η επιτροπή με απέρριψε.

Το Wuthering Heights  ήταν το πρώτο βιντεοκλίπ που είχα δει στο Μουσικόραμα, τη θρυλική εκπομπή που έπαιζε στα οικογενειακά σαλόνια από το 1981 μέχρι και το 1989. Τι απέγινε άραγε ο Γιώργος Γκούτης; Στην εκπομπή χρωστάω πολλά. Και μου χρωστάει καμιά δεκαριά χαμένους ύπνους για το Lullaby των Cure, που με στοίχειωσε για τα καλά και νόμιζα για μήνες πως οι αράχνες θα τυλίξουν το σπίτι μας και ο Ρόμπερτ Σμιθ, ή ο Σπάιντερμαν, ή κι οι δυο μαζί, θα με φαν για βραδινό.

Το βιντεοκλίπ του Wuthering Heights είχε κυκλοφορήσει σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Στην πρώτη, η Κέιτ Μπους φοράει ένα ολόλευκο φουστάνι και χορεύει σε ένα ολοσκότεινο δωμάτιο. Στη δεύτερη, είναι ντυμένη στα κόκκινα, ένα χοντρό μαύρο καλσόν καλύπτει τα πόδια της και βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, κάπου στην αγγλική εξοχή. Η χορογραφία όμως είναι η ίδια. 

You had a temper like my jealousy:
Too hot, too greedy.
 
Αγγίζει με τα χέρια της το λαιμό της...

I hated you 

το πρόσωπό της παίρνει μια αλλοπαρμένη σκληρή έκφραση...

I loved you too, 

μαλακώνει...

Bad dreams in the night 

επιδίδεται στη χορευτικότερη υπνοβασία...

Come home, I' m so cold

μεταμορφώνεται στην ομορφότερη Κάθυ. Τυλίγει το σώμα της με τα χέρια της για να ζεστάνει τη μοναξιά της...

Let me in your window

ανοίγει τις παλάμες της σαν να υπάρχει μπροστά της ένα τζάμι, σαν να κρυφοκοιτάζει τον Χίθκλιφ έξω απ' το παράθυρο. 

Ooh! Let me have it.
Let me grab your soul away.

Τυλίγει την ψυχή του  με ένα σκοινί και την τραβά, για να την κάνει δική της.

Και σκέφτομαι πως αυτή η χιλιοπαιγμένη ιστορία αγάπης, που γνώρισε τόσες διασκευές στον κινηματογράφο, που ντύθηκε τόσα διαφορετικά εξώφυλλα, που ενσαρκώθηκε από τόσους διαφορετικούς ηθοποιούς, δε βρήκε πουθενά τη μορφή που της έδωσε η Κέιτ Μπους. Σε καμιά φαντασία και καμιά οθόνη δεν είδα την Κάθυ να χαιρετά τον Χίθκλιφ, ή να τον καλεί, όπως η Κέιτ Μπους στο τέλος εκείνου του βίντεο, που στέκεται στη μέση ενός καταπράσινου λιβαδιού, στο κάδρο ενός συννεφιασμένου τοπίου και λικνίζει το σώμα της, όπως θα λύγιζε το πιο εύθραστο δέντρο στον άνεμο. Στα Ανεμοδαρμένα Ύψη. 

 
Οoh, it gets dark! It gets lonely,
On the other side from you.
I pine a lot. I find the lot
Falls through without you.
I'm coming back, love.
Cruel Heathcliff, my one dream,
My only master.

Too long I roam in the night.
I'm coming back to his side, to put it right.
I'm coming home to wuthering, wuthering,
Wuthering Heights.



***




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου