Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Κλασικά εικονογραφημένα - Η περίπτωση Kay Nielsen




Η "Φαντασία" του Ντίσνεϊ, από τα τρομακτικότερα παιδικά έργα, πρωτοκυκλοφόρησε το 1939. Περίπου πενήντα χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '80, μοιράστηκε μια νέα κόπια και οι άδειοι, λόγω βιντεοκασέτας, κινηματογράφοι της Αθήνας γέμισαν παιδιά.

Μισή μέρα και μισή νύχτα, μισή στους χρωματισμούς του μπλε και μισή στα πορτοκαλί, η "Φαντασία" έμεινε σίγουρα αλησμόνητη. Μια σκούπα που χόρευε, το Ave Maria  του Σούμπερτ, και μαγικές εικόνες που διαδέχονταν η μία την άλλη, πολλές φιλοτεχνημένες από τον Δανό εικονογράφο Kay Nielsen. H "Φαντασία" ήταν η μοναδική εργασία του Νielsen στο κινούμενο σχέδιο. Είχε εικονογραφήσει παραμύθια των αδερφών Γκριμ και του Άντερσεν, αλλά τον καθιέρωσε η εικονογράφηση ενός τόμου με μύθους και παραμύθια των σκανδιναβικών λαών, με τίτλο "East of the sun and west of the moon. Old tales from the North". Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1914 στης Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε γνωστό τον Σκανδιναβό εικονογράφο. 



























Μακρόστενα σώματα, ανέκφραστα πρόσωπα, παγωμένα τοπία, πολικές αρκούδες που κουβαλάνε στη ράχη τους ξωτικά, φιγούρες που πλέκουν το σώμα τους σε αστέρια και κλαδιά δέντρων...























...γυμνά δέντρα που λυγίζουν στον άνεμο, δράκοι και μάγοι, κοιμισμένα τρολ, κομμένα κεφάλια βασιλιάδων, μαύρα ποτάμια...


... σώματα ψηλόλιγνα, με μακριά άκρα, πρόσωπα χωρίς χαρακτηριστικά, όλα υπάρχουν στο σκανδιναβικό παραμύθι.

 

Αυτός ο εικονογράφος, που αποτύπωσε τόσο πιστά το πολικό κλίμα και τη διάφανη φρεσκάδα του παγωμένου τοπίου, γέμισε την παλέτα του με γήινα χρώματα και απεικόνισε στο χαρτί τη θέρμη της αραβικής νύχτας. Στις δημιουργίες του παντρεύονται ο πάγος του Βορρά με τις φλόγες της Ανατολής:




 

1 σχόλιο: